Rwanda beschuldigt DR Congo van “verzonnen” bloedbad M23 in het dorp Kishishe (CongoForum)

KIGALI– Rwanda heeft de regering van de Democratische Republiek Congo (DRC) gisteren, woensdag, beschuldigd van het “fabriceren” van een bloedbad dat volgens een VN-onderzoek door M23-rebellen is aangericht en 131 burgers het leven heeft gekost. Dat berichten AFP en Actualité.cd.

Kinshasa beschuldigt zijn kleine Rwandese buur van steun aan de M23 (“Mouvement du 23 mars”). Kigali ontkent dit, maar de VS, Frankrijk, België en VN-deskundigen bevestigen het.

De rebellen hebben de afgelopen maanden de controle verworven over gebieden in het oosten van de DR Congo, een onrustige regio die rijk is aan bodemschatten. Daardoor nemen de spanningen met Rwanda toe.

Gesprekken tussen de DR Congo en Rwanda in Angola leken de weg vrij te maken voor een wapenstilstand, maar Kinshasa beschuldigde de M23 later van het afslachten van burgers in het dorp Kishishe. Volgens een VN-onderzoek werden daar op 29 november 131 mensen gedood.

“Het overdreven ‘bloedbad van Kishishe’, een verzinsel van de regering van de DR Congo die het toeschreef aan de M23, verspreidde zich snel zonder enig onderzoek naar de feiten door een geloofwaardige instantie,” zei de Rwandese regering woensdag in een verklaring.

“Het incident was in werkelijkheid een gewapende confrontatie tussen de M23 en illegale gewapende groepen die gelieerd zijn aan de FARDC (het Congolese leger)”, aldus Kigali.

“Rwanda beschuldigen van steun aan de Congolese gewapende groep M23 is onrechtvaardig en verhindert het aanpakken van de werkelijke oorzaken van het voortduren van het conflict in het oosten van de DR Congo en van de gevolgen ervan voor de veiligheid van de buurlanden, waaronder Rwanda”, voegde dezelfde bron eraan toe.

De M23 ontkent het bloedbad te hebben aangericht en beroept zich op “verdwaalde kogels” die slechts acht burgers hebben gedood.

Rwanda heeft de DR Congo er herhaaldelijk van beschuldigd samen te spannen met de FDLR (Forces Démocratiques de Libération du Rwanda), een Rwandese Hutu-rebellenbeweging, waarvan sommigen betrokken waren bij de genocide op Tutsi’s in Rwanda in 1994.

De rebellengroep M23, met een Tutsi-meerderheid, maakte voor het eerst naam toen die in 2012 de stad Goma in het oosten van de DRC veroverde, alvorens te worden verdreven en inactief te worden.

Maar eind 2021 nam het de wapens weer op en beschuldigde het de DR Congo ervan zijn belofte om zijn strijders in het leger te integreren niet te zijn nagekomen.

 © CongoForum, 22.12.22 (rk)

Beeld-bron: Radio Okapi/Denise Lukeso

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.